duminică, noiembrie 16, 2008

-Adevar-

Mi-a venit in minte sa spun cate ceva despre adevarul oamenilor. Sa intreb... Ati observat in ce mod straniu se tem oamenii de adevar? Ca pentru mai toata lumea adevarul a ajuns sa fie acela care confirma ca adevarul nu e adevar.
Ma gandeam zilele trecute la acea senzatie pe care o ai cand realizezi ca simturile denatureaza realitatea, denatureaza tot. Daca n-as simti, as cunoaste. Dar pentru ca simt, cunosc prin intermediul simturilor. Si asta e filtru. Adevarul despre realitati trecut prin filtru este denaturat. Cu atat mai mult cu cat orice senzatie perceputa nu este nimic altceva decat o permanenta raportare la trecut, o conexiune, o (re)cunoastere prin comparatie.

Treaba este ca problema se poate pune altfel. Nu adevarul trebuie demonstrat, ci existenta lui.
Am observat ca de multe ori cand rog pe cineva sa-mi spuna un adevar din viata lui mi se intampla sa constat socata ca dupa clipe de cugetare mi se raspunde sec : "1+1 fac 2". Si mi se pare cel mai injositor gest sa te uiti intr-o oglinda interioara si sa nu poti sa scoti de acolo decat tampenia asta pe gura. Mi se pare ca te anulezi cu totul. Ca-ti ucizi propria autenticitate.
1+1 fac 2 (desi pun pariu ca nu poti demonstra asta), dar doar daca-mi convine sa iau in considerare matematica, o stiinta bazata pe axiome, care presupune ca ierarhia se bazeaza pe principiul asta, care considera 1 ca fiind unitate. Dar ce te faci daca nu-mi convine?
Exemplul meu s-ar putea sa fie insa la fel de usor de contrazis pentru ca unu si doi sunt doar cuvinte care codifica. Principiul e altul. Dar si aici se pune problema sa gasim acele elemente care puse unul langa celalat sa faca o unitate de 2. Totusi, sa nu ne facem o teorie bazata pe exemple.

Ma gandesc la oameni, ma gandesc la omul care este intrebat, ma gandesc la el ca la un element integrat in umanitate. Ma gandesc ca e om! Ca simte. (ca poate nu judeca prea mult, dar asta e cu totul altceva) si ma intreb prin ce proces ajunge sa-mi dea un asemenea raspuns.

Omul se gandeste mai intai sa-mi vorbeasca despre adevarul sentimentelor lui. Sa-mi spuna ca iubeste o ea. Si asta pentru ca aspiratia este cea mai inalta conditie umana. Pentru ca in sistemul sau de valori omul (si nu omul exemplului meu) aseaza in primul rand lucrurile care-l leaga de alteritate (respenctul, iubirea, solidaritatea, etc) si abia apoi pe cele care-l leaga de sine (rusinea, sinceritatea, etc).
Dar apoi se gandeste ca existenta dragostei sale e conditionata de interactiunea cu acea "ea". Ca daca nu s-ar fi intalnit niciodata n-ar mai fi iubit-o. Ar fi iubit o alta. Si realizeaza ca sentimentul lui in starea in care exista nu e un setiment autentic si ca probabil singurul adevar consta in capacitatea de a iubi pe cineva (pe ea, pe alta).
Si apoi se gandeste ca aceasta capacitate de a iubi nu este nici ea de natura autentica. Pentru ca un adevar trebuie sa fie de sine statator. Ori daca interogatul n-ar fi existat, n-ar fi existat nimic din ceea ce-l caracterizeaza, si deci impicit nici capacitatea de a-i pasa lui de cineva.

Credeti ca adevarul este fericire? Daca da, sa scriu ceva cuvinte frumoase apartinand lui Dostoievski: "Omul nu poate atinge starea de fericire decat atunci cand ii este absolut egal daca traieste sau moare" (Demonii). Oarecum fericirea nu depinde de viata, si deci, nici adevarul ei nu depinde de existenta. Oare?

Revenind insa la interogat. Unde credeti ca acest om greseste? Pentru ca evident este un cusur ucigator in logica dupa care-si judeca adevarurile.

De multi ani ma gandesc ca probabil cel mai groanic moment al umanitatii a fost acela cand oamenii au inceput sa simta frica de oameni. Pentru ca frica este una din bolile careia constiientul nu-i face fata. Si determina cel mai urat mod de cenzura, cenzura involuntara.
Desi oamenii au fost in general adevarati titani ai unor concepte realmente devorante, dedicati unor discutii devastatoare, azi ei pot fi invinsi prea usor de o teama care-si treage sevele din primordialitate, dar tare se manifesta strict acum.
Oamenii se tem mult mai mult decat ar fi cazul sa fie contrazisi (dar nu orice fel de contrazicere). Sunt prea vulnerabili, prea instabili. Prea le place vantul si locul unde (de fiecare data diferit) duce el. Se tem sa le fie demonstrat ca repelele principale ale vietii lor sunt instabile, sunt incerte, sunt posibil inexistente. Se tem sa-si mai formeze repere. Oamenilor azi le este foarte greu sa creada in Dumnezeu de exemplu, le este foarte greu sa accepte concepte, sa le integreze in personalitatea lor, in miezul lor sensibil. Si le este foarte usor sa spuna ca totul "depinde..."; si le este (in mod paradoxal) foarte usor sa se complice, sa creeze relatii de interdependenta doar pentru a fortifica argumentele.
Am intalnit insa si un om care mi-a spus ca-si are un puternic reper in personajele cartilor citite. Il repect!

Si cu toate astea adevarul nostru este pretutindeni. Adevar este tot ceea ce ma face sa simt. A nu reusi sa vad macar asta, inseamna in mod cert a-mi rata principalele repere.

Insa ceea ce nu accepta structura nostra sunt formularile. Nu accepta adevarul ca pe o intamplare simpla, ca pe ceva care poate sa existe. Pentru ca aspiratia nostra vrea altceva. Si totusi cu cat cautam mai mult certitudini si conexiuni, cu atat ne alteram conditia, ne alteram inceputul. Omul realizeaza in contextul "depinde" ca nu se poate recunoste pe sine la nivelul unui sistem de determinare.

Adevarul insa nu este nici el de sine statator. El este doar un concept, doar o caracteristica ce poate fi atribuita unui obiect, in momentul in care acesta exista.
Frica de a recunoate adevarurile simple, naturale, este cea mai inutila foarma de a ne complica.

Adevar. Exista tot ceea ce ma face sa simt.

15 noiembrie 2008
Sigrid

3 comentarii:

  1. Ce-mi plac comentariile :) . Am citit de 2 ori ca sa inteleg ce vrei sa zici . Cu toate ca m-ai pierdut la Ca sa ma gasesc vorbind , am si eu niste intrebari .
    Din cate vad eu ai zis ca exista adevar , dar ca nu-l putem cunoaste .Nu poti construi o teorie pe asta (cum ziceai , "nebazata" pe exemple ) , aici se opreste totul . E doar un argument in plus , fara valoare. Nu ma ajuta sa-mi formez principii, lucruri sigure .
    Si da , oamenii au nevoie de siguranta , de aceea nu isi abandoneaza traditiile. Daca doresti sa faca asta , da-le altceva in loc . Nu la toti le place sa umble singuri si fara nici un adevar personal , sau sa si le schimbe in fiecare zi . Nu e problema de bine sau rau , ci o pb de alegere . Eu nu-i condamn . D c vrei asa mult ca oamenii sa renunte la conditia umana , sau sa o depaseasca ?
    Cred ca ar fi bine sa faci un blog cu principiile tale sigure , poate si numerotate , pt ca am observat un anumit dispret fata de umanitate in general, de oamenii simpli. Ce-ti da dreptul sa judeci ?
    Chestia cu Dostoievski , e budism get-beget . Nu intru in detalii , e o prostie :) .
    Ai zis ca ai respectat baiatul care ti-a zis ca isi ia adevarul din romane ? D c , pt ca-i diferit?
    M-ai pierdut totusi la "Si apoi se gandeste ca aceasta capacitate de a iubi nu este nici ea de natura autentica. Pentru ca un adevar trebuie sa fie de sine statator. Ori daca interogatul n-ar fi existat, n-ar fi existat nimic din ceea ce-l caracterizeaza, si deci impicit nici capacitatea de a-i pasa lui de cineva."
    Eu vb pt ca-mi place , daca deranjez , imi pare rau :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Intre timp vad ca au disparut si comentariile interesante :(

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru Ovidiu:
    -Nu ma indoiesc de capacitatea umana de a cunoaste adevarul. Tu cred ca-mi spuneai odata ca explicatiile sigur exista, doar ca nu le-am gasit inca. Ma indoiesc de capacitatea oamenilor de a gasi acele "lucruri" pe care sa le numeasca adevarate.

    -Partea cu traditiile e foarte frumoasa, imi multumesc ca ai scris-o :). Dar partea cu adevarurile personale este relativa pentru ca judecam fiecare diferit realitatea. Fiecare avem etichete diferite. Asa e viata, nu gasesc responsabil pentru asta.

    -Nu etalez aici principiile nimanui, pur si simplu impartasesc unele puncte de vedere. Cadreaza cu conceptiile mele. Pentru asta consider ca merita sa le spun mai departe.

    -Drept sa judecam nu avem niciunul, dar e un vechi cutum al omenirii. Dupa parerea mea n-o sa scapam niciodata de el. Nu pot sa nu ma uimesc cand cineva imi spune ca cel mai mult si cel mai mult el crede ca 1+1=2. Nu pot.

    -Respect diversitatea, daca toti am fi la fel as lua-o razna. Nu pot sa explic prea bine de ce respect pe cineva, e un sentiment :)

    -Imi pare rau ca te-am pierdut la fraza aceea, nu cred ca pot s-o exprim mai bine de atat. Am pus problema ca daca capacitatea de a iubi ar fi autentica, toti am iubi la fel. Ar fi un adevar general al omenirii. Devreme ce ea caracterizeaza fiecare individ in parte, adevarul ei consta in existenta individului.

    -Nu ai deranjat deloc. Astept oricand comentariile tale :)

    pentru Anonim: comentariile tale au disparut pentru ca nu le-am considerat interesante. Daca ai tu personal un comentariu de facut, care sa nu includa injuraturi pe care le auzeai cand erai tu mic la baietii mai mari de la coltul strazii si care inca te marcheaza, astept sa-l scrii aici (comentariul personal). Atata timp cat ti-e prea rusine si sa te semnezi( nu zic sa asumi ce scrii aici) poti sa astepti sa te maturizezi si mai vorbim dupa aceea.

    Sigrid

    RăspundețiȘtergere